Scoil: Meall an tSrutháin (uimhir rolla 2117)

Meall an tSrutháin, Co. Chorcaí
Dll. Ó Luasaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá áit nar cuirteadh daoine fadó i gClais na Cille i gcuid talmhan Dhómhnaill Ó Shúileabhain. Paiste de thalamh árd is eadh é agus tá clocha móra ann chun na uaigeanna do mhárcáil. Níor deineadh aon obair ann agus tá na clocha le feiscint fós. Tá ionad curtha eile i Milín na n-Imiris ar an dhtaobhh thuaidh dár bport féin ar an d-taobh eile den bhóthar agus do bhí a lán clocha ann.
    Fadó nuair do bhí an pháirc a rómhar ag an Tíghearna Tailimh. Na fir do bhí ag obair ag an Tígearna Tailimh ní théigheadh siad ró fhada isteach i dtreo na gcloch. Annsan do tháinig an Tíghearna Tailimh féin agus do chaith sé seachtmhain á rómhar ina aonar agus d'ádruig sé an cuid is mó den na clocha agus do leathanaigh sé amach é agus na clocha nárbh fhéidir leis d'árdú tá siad ann fós. Tá páircín eile in aice Crois a Mhantí ara nglaodtar Cúilin na Leanbh air agus deirtear gur cuireadh leanbhaí ann.
    Maighréad Breathnach