Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sean-daoine, a mhalairt d'eolas ag na daoine a tháinigh 'n-a ndiaidh, agus teacht na ndoctúirí, a bhain "an díon as tig na leigheasanna."
    Tá an-leigheas i n-anáil an ghanndail chun galar súl do leigheas. B'amhlaidh a chuirtí an ganndal fé bhun súl an duine máchailleach, agus théigheadh anál an ghanndail isteach fé shúilibh an duine. Deintear an cleas seo ar feadh trí maidne.
  2. Abha gan droichead iseadh an bás, nó chun mo theanga d’ath-chliabhánú, abha iseadh é ná féadfadh aoinne dul treasna gan a broga a bhaint de. Sé sin, ní fhéadfadh duine ar bith an taobh eile den mbilleóige do shroisint gan gábhailt tré trioblóidí an bháis. Mar sin “abha chraosaig an chine daonna a shnígheann go fairrge na síoraidheachta” iseadh an bás, nó d’féadfaimís a rádh gur “gaduidhe an anama agus gur sgriosadóir an chuirp é.”
    Ar nós gach aon nídh eile ní thagadh an bás i ngan fhios do na daoine fadó. ‘Siad fir fógartha nó cómharthaí an bháis ná:- Má bhíonn an bás ana-ghairid don fhear bíonn míogarnach codalta air. “Deire fir an suan, agus an bhean ag faire suas” Bíonn easba codlata ar an mnaoi sar a ghlaodhann an bás uirthi. Má bhíonn na preáchaín ana-thughtha do bheith tímcheall an tighe, bíonn éileamh ag an mbás ar dhuine nó ainmhidhe a bhaineann leis an dtig sin. Acht má thagann na préacháin anuas ar an dtig, gheobhaidh duine de’n lín-tighe bás Má bíonn an coileach ag glaoidh i lár na h-oidhche, nó mar sin,