Scoil: Na Cnoicíní (uimhir rolla 13124)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Seán S. Ó Cuimín

1. Páircheanna Éagshamhla im' fheirm'se
    Tá seana ainm ar gach pháirc im fheirm-se, mar atá:- páirc an fhíadhaigh. Tugadh an ainm sin uirthe toisc í bheith suidhte i lár coille agus tá an choill seo lán de fhiadhna go mór mhór dachad bhlíadhna ó shoin sar a raibh breis úaisle ag freastail timcheall na choille ag lorg creabhair is éin eile. Sar a lámhach na daoine úaisle seo iadh ní raibh aon mhaidean sa t-seachtmhain ná chídhfead na sean daoine fíadh ins an móinféir, agus tugadh an ainm sin uirthe ó shoin.
    Tá páirc eile in giorracht an t-ochtmhadh chuid de mhíle d'en pháirc eile, agus tugtar "Ínse an Ráis" uirthe seo mar pháirc breágh réidh iseadh an pháirc seo, gan chloch, gan túrtóg uirthe. Tá sí suidhthe inaice na h-abhann agus deirtear go mbíodh rás capall ins an "Inse" seo. Tá an pháirc seo lán de fhíadhna leis, agus tá sean-bhóthar ag dul cun na pháirce seo
    Eochair Mong, Co. Chiarraí
    Seán Ó Siochfhrada