Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Chiarraí
Seán Ó Cathasaigh

1. Dómhnaill Ua Cúrnáin Málainn
    An Feirmeóir agus a bhuachaill.
    Bhí feirmeóir ann fadó agus bhí buachaill aimsire aige gurab ainm do Diarmuid. Bhí Diarmuid ana leisgeamhail agus ana díomhaoin agus ní dheineadh sé aon nídh i gceart do’n feirmeóir ar sligh go raibh an feirmeóir dóthanach de. Nuair a bhí bhliadhain aimsire istig ag Diarmuid cheap sé go mbainfeadh sé triall as feirmeóir éigin eile. Is dócha gur thuig sé go maith ná coimeádfaí a thuille é. Seadh nuair a bhí sé ag bogadh chun bóthair do loirg sé teistiméireacht ar a mháighistir agus dubhairt an feirmeóir go bhfaghadh agus fáilte. Ní raibh aon tabhairt suas ar Dhiarmuid agus bhí a fhios san go maith ag an bhfeirmeóir. Sé an teisteméireacht a thug sé ná;
    “A Dhiarmuid b’é an diabhal tú
    Chur sa tsúsa agus a Dhiarmuid