Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

2) na Mórdhaigh (o'n Cé)

Tháinig Seán Ó Seadhga Tomás Ó Loinsig agus Micí Ó Dúbhda go dtí rá naomhóg i bhí sa nDaingean agus do chúadar ag tarrac an ráis agus do bhúaldhar é agus do bhúadhar ar an drom ba láidire dá raibh ar an gCé

2) Do bhí cearthrar fir des na Mórdhaigh na gcómhnuidhe san Cé agus do chúadar go dtí Luimneach le lasta éisc i naomhóig agus núair a bhíodar ag teacht abhaile do bhúadar rás naomhóg i gCairraig Comhalthaig. Núair a thánadar abhaile, do bhí Captaén De Mullyns ins an Cé rómpa agus dúbhairt sé leótha go raibh rás naomhóg le bheith ins an Daingean. Chúadar go dtí an Daingean chun an ráis do tharrac agus do bhúadhar é.
    Cuala an sceal sin ó Sheán Ó Bhríc

Siad na Fir dob' fhearr chun siubhail sa dhá pharóiste seo ná:-
    1) Micí Sheamus (Gearailt) (ó'n gCé)
    2) Mícheál Ó Fínn (ó Bhaile Uí Dhuibhne)
    1) Do chuaidh sé go dtí Traiglí agus abhaile arís i h-oct n-úáire gan aon stad. Nuair a tháinig sé abhaile chuaidh sé go dtí Baile Mor (ait anaice leis an gCé) chun na ba do thabhairt abhaile. Chuaidh sé go dtí Liosnacaolbhuidhe an oidhche sin.
    2) Do siubal Míceál Ó Finn ó Bhaile Uí Duibhne go dtí Caisleán Greidhre ar uair a chlóíg

Cuala na scealta seó ó Seamus Mac Gearailt mach do Micí Sheamuis.