Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Áit Ainmeacha....atá í bhfeirm m'athar i dTír Uactarach Breanndán

1) Páirc na bPortaithe:- Sé an chúis gur glaodhadh an ainm sin uirthi mar bhí sí lán de portaithe agus de chlocha móra fadó.
    2) Páirc na gCapall:- Glaodhadh an ainm sin uirthi mar bhíodh na capaill ann fadó ar féarach. Tá an páírc ana mhór agus bhíodh na capaill ann.
    3) Garraidhe na gCat:- Glaodhach an ainm sin air an bpáírc mar bhíodh cait fiadhne ann fadó. Bhí líos mór ann in a mbíódh na cait istig ann.

Cnocáin
    1) Cnocán Léíthe:- Sé an chúis gur glaodhach an ainm air mar bhíodh na Danair ann fadó. Bhí sé ar nós tighe bheag, tá sé leagidhthe anuas anois ? ?
    2) Cnocán na Madhraí:- Sé an chúis gur glaodhach an ainm sin air mar bhiodh na madraí (na sionnaig) ag troid ann san oidhche.

Carraigreacha:-
    1) Carraig a Eidhnéáin:- Glaodtar an ainm sin uirthi mar tá eidhnéan ag fás innti.
    2) Carraig a Chaipín:- Sé an chúis gur glaodhach an ainm sin uirthi mar tá caipín fheir ghlais ag fás ar bharr na carraige.
    Carraig Airt:- Glaodhach an ainn sin uirthi
    An Tír, Co. Chiarraí