Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

Sgéal Grinn.
    Bhí beirt buachaillí ann fadó. Bhíodh siad ag imirt cartaí i gcomhnuidhe. Bhí siad a imirt an tráthnóna seo. Cnaipní a bhí aca chun airgid. D'imthigeadar cun na cnaipni comharaidh i n-aice le uaig.
    Bhí daoine taobh istigh a ghoid airgead. Do chualadh ar na buachaillí taobh amuigh ag seo ceann dhuit-se agus ceann dhom-sa. Dubhairt ceann de na daoine a ghoidh an t-airgead cé tá ann. Cé bhéadh ann acht Dia agus an deabhail ag réidhteach na n-anam adeir duine eile.
    Tháinig faitchíos ar na daoine a ghoid an t-airgead. Do ritheadar agus dfhágadar an t-airgead annsin agus fuair na buachaillí é.
    Peadar Ó Fáodagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)