Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí an bheirt seo beo bhí siad ar aon teorainn amháin agus bhiodh siad ag troid le ceile i gcomhnaidhe agus ag goid an cré ó na ceile. Cuireadh an pianós ceadna ortha nuair a cailleadh iad - a bheith ag caitheadh cré ar a cheile go dtí lá an lúain.
    D'innis an seanfhear do freisin gurb iad a dha phaisde féin a cailleadh roimhe sin a raibh sé na chodladh leo an oidhche sin.
    Dubhairt an fear óg leis annsin go raibh sé i nám aige casad airíst go bhfeicfeadh sé a athair. D'fiafruigh an seanfhear de a raibh a fhios aige cá fhaid ó d'fhág sé an baile agus dubhairt an fear óg nach raibh a fhios aige - - cupla lá bfeidir. Dubhairt an seanfhear leis go raibh os cionn ceud go leith bladhain ó d'fhág sé teach a athar. Comhairluigh sé dó a dhul abhaile agus go bfeicfeadh sé a athair sa seipéal.
    D'imthigh an fear óg abhaile agus níor stad sé gur shrois sé an seipeal i nám Aifrinn. Chuaidh sé isteach agus chuaidh sé ar a dhá ghluin i n-aice na h-altóra. Ní tuísce
    Aindriú Ó Concubhair