Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

1. Scéal - An leipreachain
    Do rug buachaill óg ar leipreachán lá agus do chuir ceist air cá raibh an t-airgead. Dubhairt an leipreachán i dtosach nach raibh piginn ruadh ar an saoghal aige acht sa deire thaisbeán sé feochadán áirithe dhó, agus dubhairt leis go raibh an t-airgead curtha i bhfholach fé'n bhfeochadán. Do sgaoil an buachaill saor é agus do cuir ceann dhá ghairteírí ar an bhfeochadán mar chomhartha agus annsin d'imthigh leis chun sluasaid d'fághail chun teacht ar an airgead.
    Nuair a tháinig sé thar n-ais céard a deireas tú ná go raibh draoidheacht éigin imeartha ag an leipreachán i dtreo go raibh gairtéir ar gach aon feochadán laistigh de deich mhíle de'n ait agus ní fhuair mhíle an buachaill riamh an t-airgead.
    Maighréad Ní Ghormáin