Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Ar an leathanach seo

1. Sa mbliadhain 1634 tháinic Wentworth go Port Omna. Eachtrannach é seo a chuir Rí Shasana anall in-aon turas le airgead a bhaint de mhuinntir na hÉireann ar ais nó ar éigin agus an t-airgead sin a chur anonn chuige féin. Nuair a tháinig an t-eachtrannach go Port Omna bhí sé beartuighthe aige an talamh ar fad a bhaint de na Connachtaigh fré chéile agus é a dhíol le lucht airgid Shasana. Ní raibh aon bhealach aige leis an mbeart sin a chur chun críche acht na dintiúirí a sgrúdúghadh ag féachaint an raibh siad de réir an dlighe agus an té nach raibh a chuid dintiúirí de réir an dlighe chaillfeadh sé a chuid talmhan.
    Acht bhí dintiúirí eile ann, dintiúirí a raibh an leagan ceart dlighe ortha acht nach raibh cláruighthe imB'L' Átha Cliath agus ní raibh ao[n] aithneachtáil ag lucht dlighe ortha seo acht oirea[d]
    1. am