Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí Murchadh na cointinne agus a chéile mná na gcomhnuidhe san tír seo fad o shoin. Ní rabh acu acht aon mac amháin. Murchadh Beag a b'ainm dó. Bhí athair doirte go mó dó agus i dtaca le na mháthair dó.
    Ní thabhairfeadh sí leithead pionna ar ór de acht caide tharluigh acht gur bhuail tinneas Murchadh beag agus fuair sé bás. Bhí a máthair go buadhartha ina dhiaidh is gur chail sí a meabhar acht car b'é sin don athair é.
    Nuair a chonnaic sé go rabh sé gan mac gan inghean, le cuiduigheadh leis a in deireach a shaoghail. thoisigh sé a cruinnuighadh agus a bhailiughadh agus a chur i leath taobh fá choinne na coise tinne go dtí go rabh lan leath stocaí d'ór aige.
    Dinnis bean a toighe do mhna na chomhursana go rabh an t-ór ag Murchadh agus chan sgéal rúin é a chluinnfeas triuir é. Sgab an sgeal mar bheadh folsgaidh ann. Bhí buachill darbhlasach
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)
    Máire Níc Pháidin