Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    toisuigheann na daoine a dhéanamh crosannaí agus buaracha de na fiaghacha. Gnidhtear oiread crosannaí agus chuirfeas ceann i ngach seomra sea twach agus ceann in gach boitheach fá'n teach.
    Ta Domhnach Cáisga in a fhéile mhór go speisealta ag na páistí. Cupla seachtmhain roimh Cháisg teigheann sgaifte aca lé chéile agus tógann siad teach de truipleógaí. Bíonn an teach cruinn agus corr uair ní bhíonn cionn ar bith air. Nuair nach gcuirtear cionn air ní bhíonn feidhm fuinneógaí a fhágail air ní bíonn go leór soluis gan iad.
    Nuait thig Domhnach Caísga tigeann na páistí uilig a chuidhuigh an teach a chur suas agus ghnidhéann siad bonnachán ann. Lasann siad teine agus bruitheann siad uibheacha sa teach sin.
    Nuair a bhíos an béile thart aca bíonn spórt mór aca godtí 'n oidhche.
    Oidhche Shamhna féile mór eile do pháisti. Bíonn cuid mhór cleasannaí aca an oidhche sin le ublaí agus crothannaí. Bíonn siad ag éirigh ubhlai a thógail as tuban uisce. Caitheann siad greim a fhághail air le na mbéal agus é a thógail mar sin. Ma eirigheann leó bíonn
    Eithne Ní Cheallaigh
    Toam, Co. Dhún na nGall