Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. Sean Sgéal.
    Bhí fear eile in a comhnuidhe i Leargan agus bhí sé ag dul go Meireaca. Nuair a bhí sé ar an fhairrge d’éirigh storm ortha. Bhí an storm chomh mór sin go rabh na soithe a bhí ar an bád ag tuiteamh. Nuair a chonnaic an fear seo dubhairt sé gur cuir sé in a gcuimneach é fa’n [troid]? a bhí ag na toincalraí. Bhí eagla ar na daoine go dtiomthuigheadh an bád gach bhomaite.
    Nuair a chuaid sé go dtí Meirica sgriobh sé arais ag na chuid daoine agus d’innis dobtha caidé mar chuaid sé ar an fhairrge. Dubhairt sé nach rachadh sé ar an fairrge níos mó. “Acht dá mbheinn aráis i Leargan tráin is in a d’fanFhainn agus nach mbeadh agam acht áit gabhair no fuair mé ariamh. Tá sé fa thuairm chead bliadhain ó tarla é seo anois.
    Máire Nic Fhionghail
    Glengillagrana High, Co. Dhún na nGall