Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó'n áít a raibh an chaisleán tá ciorcal bheag de clocha ar an talamh agus tá leac na luighe ar a mhullach agus deir na séan daoine uilig gur na Danair a bí in a gcomhnuidhe sa'n chaislean sin a chur pota ór i bhfolach faoi an leac sin.
    Tá cloch thíos in nDumhaigh agus tá sé déanta cruinn mar ciorcal leis na céadthaí de bhliadhanta. Tá cloch eile i nGortamóra le taobh na fairrge agus dá sgoilt mhór ins an charraig agus tá dhá bhuinn naomhtha astoigh ins an sgoilt. Deir na daoine gur le fear a báitheadh na ceadthaí de bhliadhanta ó shoin.
    Tá cloch thuas ar Ghainne, agus tá sí déanta mar bhéadh coróin ann. Tá sí suidhte thíos ins an talamh. Tá ciorcal de chlocha thuas ar Chnoc Móir agus astoigh in a lár tá cros bheag déanta de clocha agus tá cuid mhór dataí ar an cros sin agus deirtear dá siubhailfeadh duine ar bith thara
    Nóra Ní Ghallchobhair
    An tArd Bán, Co. Dhún na nGall