Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. Leitir Mac a' Bháird
    Fad o shion nuair bhí Ó Dómhnaill na chómhnuidhe igcaislean Dhún-na-nGall bhí stócach sa n-áit darbh ainm do mac a' bháird. Bhí sé iontach clisde agus bhí eagla ar Ó Dómhnaill go mbainfeadh sé a cháil agus a onór do fhéin nuair a thiocfadh am do. Bhí athair an stócaigh na shearbhfhóghantagh ag Ó Dómhnaill agus seo an seift a ghlac sé chun bréith air. D'iarr sé ar an athair lá iarraidh ar a mhac teacht chuige lá thar na bhárach, éadach a bhéith air agus gan éadach a bhéith air, gan é bhéith ag marguigheacht nó siubhal le na chosa, agus gan é bhéith ag cur nó na thuradh sa n-am. Chuaidh an t-athair na bhaile agus d'innis sé an sgeala seo do n mhac agus bhí sé go buaidheartha brónach
    An Bun Beag, Co. Dhún na nGall
    Máire Ní g Cionnlaoi