Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

ag fághail bháis leis an ocras".
    An inghean a b'óige, d'imthigh sí, fuair giota arain agus thug do é. Go luath agus thug sí an t-arán do, fuair sé greim uirri agus chuir isteach anns an bhascóid í. Ní raibh sí ábalta bogadh agus ní raibh sí ábalta labhairt agus b'éigean dithe fanacht go socair, suaimhneach sa bhascóid.
    Thug se leis í go dtí an caislean agus annsin leig sé amach í. Thaisbean sé dithe 'acha'n seomra dá raibh anns an chaislean ach seomra amháin. Cupla lá 'n-a dhiaidh sin dubhairt sé leithe go gcaithfeadh seisean a bheith ag imtheacht arais. Thug sé eochair dithe agus d'fhoscalochadh an eochair sin doras 'acha'n seomra dá raibh anns an chaislean. Dubhairt sé leithe go raibh cead aici a gabhail isteach ann gach seomra sa chaislean ach seomra amháin, agus thug sise gealltanas do nach rachadh sí isteach anns an t-seomra sin.
    Le bódhránacht an lae ar maidín lá
    Nóra Ní Dhubhthaigh