Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Bodach an t-Sacain
    Fad o soin, fad o soin agus is fada o soin e, bí sin ann suid agus seo agus is comhda rud gceannmhar a bhí ann fosta ach cibe bhí ann bi fear ann darbh ainm “Bodach an t-Sacain” agus bi gearan aige darbh ainm do an “Gearan Raigh.
    Cuaidh se go h-aonach an rígh leis an ghearan a dhíol agus ar teact un an aoinigh dó bhuail fear leis agus chuaidh an beirt un margaidh fan ghearan. “Leig a marcaidheacht mé go bfeichidh mo bfuil siubal maith innti” ar seisean. “Tá go maith” arrsa mise (Bodach an tSacain) “Tug me fhéin tart mo cheann agus goidé [ítcím]? ac e féin agus an gearan ag dul amach tiar ag bun na spéir”. Dimthigh mé féin i gcionn mo rig-ruagan agus mo ruagan reata, go dtug me cnoc de léim agus malaigh de [tuslóg]? gur beir me ar an tseidean sídhe bhí roman agus nar beir an seidean
    Brián Ó Broín
    Brighid Ní Bhroín