Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Mac An Iolair
    Bhí Rí a’s bainríoghain ann aon uair amháin, a’s ní rabh aca ariamh acht a’n inghean amháin, a’s ní rabh innti acht tachrán san am seo Rachadh an t-athair amach achán lá a sheilg roimh éirigh gréine.
    Aon mhaidean amháin chuaidh sé amach a’s a guna leis a’s tchí sé iolar mór ag teacht a’s leanbh ‘na bhéal leis. Scaoil sé leis agus thuit an leanbh anuas ag n-a chosaibh, a’s le sin d’imthigh an t-iolar. Chuir sé an leanbh faoi na chóta a’s thug isteach chuig an bhainríoghain é. Bhí luthgháir mhór ortha roimhe nó níor shoillsigh grian ariamh ar a’n leanbh a bhí comh dheas leis.
    Thóg siad go curmach é a’s thug siad scoil a’s foghluim árd dó. Nuair a bhí sé ocht mbliadhna dheuga ní rabh fear ar bith a bhí ábalta é a bhuaileadh amach ag aon chineál cleasa a’s ar an adhbhar sin ghlac siad uilig fuadh dó cionnus go rabh sé ábalta iad a bhuaileadh amach
    AT0313: The Girl as Helper
    Máire Nich Gríanna