School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Aimsear na Geirleamhaint.
    Bhí droch am ag na sagairt bhochta i n-aimsear na gheirléanamha Bhí a chúig phunta go deich bphunta ar cheann saghairt, ach bhí saghairt amháin sa’n áit seo agus duine ar bith a bheirfeadh a cheann go Chaislean Bhaile Atha Cliath bhí céad punta le fágheal aige.
    Bhí fear na chomhnuidhe thart fá seo ait éiginteacht ach tá ag deánamh nach do thóghailt na h-áite seo é agus bhí sé na dhroch dhuine, Chuir sé cuireadh ar an t-sagairt seo theacht chuige-san agus go dtabharfadh sé fásgadh dó go rachadh an droch uair thart.
    Ach nuair a thainig
    Maighread Nic Gairbhe