Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí gasúr ann uair amháin agus ní rabh deirbsiúir nó dearbhrathair aige agus bhí a athair marbh ó bhí seisean ina leanbh, ní rabh aige ach a máthair.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    oidhche sin. Ar maidín lá ar na bharach thug an maigistir isteach go seomra eile é agus líon sé mála óir agus mála airgid dó agus thug sé capall bán dó leis an airgead a iomchar dó. “Nuair a sroicheas tú an bhaile,” arsan maigistir, “níl agat le deánamh ach a capall a leigean ar siubhail agus tiocfaidh sé fhéin ‘un na baile.”
    Thug an gasúr leis an t-airgead agus bhí tráthnóna ann nuair a tháinig sé ‘un na bhaile. Bhí luthghair mór ar a mhathair
    nuair a tháinig sé ‘un na bhaile nó síl sí gur marbh a bhí sé. Bhí siad bréagh saidhbhir ní ba mó agus ní rabh fiacadh ar an ghasúr dhul a chuartughadh a codach ní ba mhó.
    Sgéalaidhe: Seán Bhreatnach, Áirdmhín, Clochan-liath 54 bl.
    Máire Bhreatnach, Áirdmhín a scríobh
  2. Scéal

Bhí gasúr ann aon uair amháin agus ní rabh aige ach a leas-mháthair. Ní rabh an leas-mháthair maith do'n ghasúr a's chuireadh sí amach a bhuachailleacht é gach lá.

Scéal
    Bhí gasúr ann aon uair amháin agus ní rabh aige ach a leas-mháthair. Ní rabh an leas-mháthair maith do’n ghasúr a’s cuireadh sí amach a bhuachailleacht é gach lá. Tháinig an ministéir fhad leis an ghasúr lá amháin agus dubhairt, “Má théidheann tú na circe ‘ac a’n Domhnach, bheirfidh mé páirc duit
    Searlas Ó Rabhartaigh
    Leitir Catha, Co. Dhún na nGall