Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí féirmeoir ann aon uair amháin agus bhíodh sé ag obair go cruaidh ar a lucht oibre.

Bhí féirmeoir ann aon uair amháin agus bhíodh sé ag obair go cruaidh ar a lucht oibre. Níor mhaith le h-oinne dul ag obair cuighe dá mbeadh obair le faghail o aoinne ar bith eile. Bhí droch doighe air.
    Bhí sé mí-adh ar na buachaillí dul in aimsear (doibh) cuighe. Dubhairt an féirmeoir nar mhór do beith in a suidhe go moch ar maidín nó go raibh coirce le cur aige i bpairc mór a bhí aige. D'éirig sé leis an gcead solas ar maidín acht ní raibh aoine (le) chun an breicfeasta a thabhairt do. Bhí ocras mor air ach b'eigin do dul cun oibre gan greim a ithe. Nuair a bhí sé am dinnéara bhí an sgéal ceadna aige. Chuala sé daoine ag (cannaint) agus chonnaic sé sidheóg annsin.
    Thug sé fa deara go raibh lios ann agus chuaidh sé fhad leis. Isteach leis annsin. Bhí dinnear bréagh ar an mbórd agus
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Eibhlín Ní Dhubhrosa