Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí naomh in Arainn fada o shóin do b'ainm Domnoc agus bhí ceann eile i Sasan do b'ainm Dáimhe agus bhí siad ag obair go h-iongantach cruaidh. Bhí fíos ag Domnoc caide’n doige le mil a bhain as na beachógaí agus bhí fhíos ag Dáimhe caide’n doig le obair i nGardain agus rudaí mar sin. Bhí Domnoc thall in Sasana an am seo agus bhí sé féin ag Daimhe ag ceacht go (h-Eunn) h-Éirinn.
    Bhí gradh mór ag Domnoc ar na beachógaí agus bhí sé iongantach maith daoibh. Nuair a bhí sé ag dul an bhád a seoladh tainig na beacogaí uilig agus níor mhaith le Domnoc iad a tabhairt leis. Fuair sé greim ortha agus d’fagh ‘san teach iad agus cuaidh sé ar siubhal. Nuair a thainig sé go dtí an badh bhí siad annsin roimhe. Fuair sé greim ortha aríst agus d’fagh san teach iad. Nuair a thainig sé arais bhí (se) siad annsin roimhe.
    Dubhairt Daimhe “le iad a tabhairt a thabhairt leis no shíl sé na mbeadh ám ar bith orta nuair a d’fagfadh
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Máire Ní Ghallachobhair