Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí trí buacailí ann fadó agus fuar a nathair bas. Chuaidh an triur ar shiubhal lá amháin agus tháinig siad go dtí teach.

Bhí trí buacailí ann fadó agus fuar a nathair bas. Chuaidh an triur ar shiubhal lá amháin agus tháinig siad go dtí teach. chuaidh siad isteach agus bhí fear istoigh agus iasg mhór ar an teine aige. D’iarr sé ar an bhuachaill é a choimhead go dtiocfadh sé isteach. Nuair a bhí sé amuigh thionntuigh an buachaill an iasc agus dhóigh sé a mhéar agus cuir se a méar agus bhí eolas aige ar achan rud. D’innis sé do na buachaill gurab é sin a nuncail agus go rabh sé ag brath iad a mharbhochadh.
    Chuaidh siad ar shiubhal agus chonnaic siad saighdiuirí ag teacht in a ndiaidh. Chuaidh siad isteach go dtí teach an Phobail agus thosaigh duine aca ag leigheadh Aifreann. Tháinig na shaighdiuirí isteach agus shil siad gur an sagart a bhí istoigh. Chuaidh siad ar
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall