Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. Ta tobar bheannuighthe i nDoire-Leac-Connaill agus tá fhios againn ó’n ainm ghurab e Naomh Conaill a bhunuigh é. Bhí an Naomh seo na chomhnuidhe thiar ar Inis Caoil agus bi mainistir beag istoigh ar an oilean aige. Fuair sé a chuid oideachais ‘na óige thuas i Mainistir na gCeithre Maighistir i nDún na nGall. Mhar an Naomh seo in am Chuilm Cille.
    Lá amhain bhí se ag siubhal aniar chois an Gaoth Bearra ar a shuaimhneas nuair a léim péist mhór amach as an abhainn agus rith sé indiaidh Chonaill ach bhí Conall ró-ghasta dó. Rith Conaill aniar an bruach an méid a bí ‘na chorp ach sharuigh air áit folaigh ar bith fhaghail go dtainig se fhad le Doire-Leac-Conaill. Bhí cineal de choillidh beag annseo agus rith Conall isteach ann le folughadh ar an pheist.
    D’imthigh an pheist leithe thaire an
    Seamuis Mac Cnaimhsighe