Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. Am amháin bhí fear ar an bhaile seo Doire Leach Connail ar bh-ainm Cathal Mac Dhubhgan agus bhí iomradh ar a chlú agus air a cháil ar fud na h-áite uilig. Lá amháin bhí sé ag lomadh portaigh os cionn an bhealaigh mhóir agus níor mhothuigh sé go dtainig na gardaí air. Bhí sé ag deanamh poitín agus bhí na gardaí le na chur na phríosún.
    Léim sé an bhealach mhór na fairrge. Bhí an Ghaoth Barra lán agus shnámh se treasna. Nuair a thainig na gardaí fhad leis an bhruach ní thiocfadh leobhtha a dhul ní bhfuide. Bhí Cathal thall agus chur sé dubhshlán ortha ach ní thiocfadh leobhtha a dhul treasna.
    Lá ar na bhárach bhí sé ar an chnoc agus thainig an mhuinntear cheádna air. Dimthigh sé ortha. Thainig ceo ar na cnuic agus chuaidh na gardaí ar seachran.
    Beigean do sgairtigh ortha agus iad a chur an bhealach cheart aráis.
    Chuir sé dubhshlán lá amháin ar fhear as an bhaile cé ba ghaiste a bheadh ar an Aochan Liath. Chuaidh Cathal Mac Dhugan síos un na h-aibhne agus isteach in
    Máire Ní Theachláin
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall