Scoil: Cill Choinnigh (uimhir rolla 13563)

Cill Chainnigh, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Eoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí bean ina comhnuidhe i Leitir agus ní rabh aici ach í féin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    h-ithe sul a mbeadh siad isteach orm. Tá siad ins an tóir in mo dhiaidh arsa seisean “Cé atá do diaidh a sean-duine” arsa seise, “O! a tháige” arsa seisean, “Tá na saighdúirí dubha ins an tóin orm agus anois dean rud éigin réidh domh”, arsa seisean. “Bhal, ní fhuil rud ar bith agam le tabhairt duit mar gcuirin síos pota préataí duit”, arsa sise. “Anios, dhéanfaidh mé leis na préataí sean-mnaoi, ma tá im-mhaith agat leobhtha”, arsa seise, “Órú? Caide an dóigh a mbeadh agam ins an am atá ann le sneachta agus gaoth mór le seachtmhain, arsa an Bean Na hinnis na Bréaga sin domhsa a mhnaoe uasal no go ró-mhaith atá fíos agam-sa go bhfuil measgan ime istoigh ins an phrois.
    D’amharch sí air ag déanamh gur fear idhe a bhí ann cionnais go rabh fhios