Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal)

Bhí constábla i gConndae an Chabháin aon uair amháin agus chuaidh sé anonn go h-Albain agus fuair sé stáisiún ansin.

Bhí constábla i gConndae an Chabhain aon uair amháin agus chuaidh sé anonn go h-Albain agus fuair sé stáisiún annsin. Ní rabh dul aige aon chás d’fhághal agus dá bhrigh sin dubhairt an t-oifigeach leis lá amháin go gcaithfeadh sé é a bhriseadh.
    Thárla go rabh sé ag spaisteóireacht fá’n t-sráid an tráthnóna céadna sin agus tháinig bacach as a bhaile dhuthchais thart agus thug sé fá dearc an smúid agus an ghruaim a bhí ar agaidh an chonstábla. D’fhiafruigh an bacach dó an rabh aon dath ag cur imnidhe air. Dubhairt an constábla leis go rabh an t-oifigeach ag dul a bhriseadh chionnus go rabh sé ag sáriughadh air aon chás d’fhághail.
    “Bhal”, arsa’n bacach leis, “an bhfuil dhá sgilling agat”?
    “Tá”, arsa’n constábla.