Scoil: Meenacahan (uimhir rolla 6063)

Mín Uí Chatháin, Co. Dhún na nGall
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí Tighearna talaimh ann fado shoin agus fuair sé bás agus indiaidh a bháis bhí sé lé feiceáil....

Bhí Tighearna talaimh ann fado shoin agus fuair sé bás agus indiaid a bháis bhí sé lé feiceáil gach oidhche ag an meadhon-oidhche. Ní rabh bunadh an toighe ag faghail suaimhnis ar bith. Bhí feirm talaimh eile acu agus ní rabh dhath le deanamh acu ach dul go dtí an feirm seo. Tigid an mac gac oidhche leis na ba do fhodrail. An oidhche seo bhí an mac ag fodrail agus tháinig fear thart ag éirighe loistín. “Geobhaidh tú sin agus fáilte ach ac’ an duine a teigheas isteach ins an teach seo bíonn sé marbh ar maidín”. Ball rachaidh mise isteach”. Ar maidín lá thár na bhárach tháinig an mac le féar do thabhairt do na ba agus dubhairt an fear leis go dtáinig an taidhbhse agus nuair a bhí spéartaí an lae ag teacht d’imtig sé. Dubhairt an fear go gcuirfead sé céist air caidhe a bhí ag cur trioblóid air. “Bhall inseochaid mé seo duit” “Bhí mise in mo Thighearna Thalaimh aon uair amháin. Chuir mé daoine amach as a gcuid talaimh agus ní bfuighim suaimhneas ar bith go dtabharfaid mé rud iongantacht daobhta. Arsan taidhbhse tá trí póta airgid faoi’n talamh agus abair le mo mhac ceann amháin acu a thabhairt do na daoine agus ceann eile a coinneal do fhéin agus an ceann eile a tabhairt duit. Rinne an mac mar a h-iarrad air agus ní rabh an taidhbhse le feiceáil o’n lá sin amach.
    Seán Mac Guibhir
    Teamhair, Co. Dhún na nGall