Scoil: Meenacahan (uimhir rolla 6063)

Mín Uí Chatháin, Co. Dhún na nGall
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

Ar an leathanach seo

1. Tá sé ceithre sgor bliadhain nó níos mó ó bhí Seaghan Mac Goldrick in a shagart paróiste ins an Pharóiste a bhfuil muid in ár gcomnuidhe ann. Oidhce amháin Foghmháir tháinig teachtaire fa na coinne ag iarraidh air dul cuig duine tinn a bhí in a chomhnuidhe in abainn Ruaidh ar chúl Cnuic na Beinne Boghaine.
    Mar ba ghnathach leis chuaidh sé ag marcaidheacht an chapall donn a bhí aige ar feadh níos mó na sgór bhliadhain. Bhí sé fhéin agus an capall ag iarraid gear shean. Nuair a fuair sé fadh leis an abhainn Ruaidh agus nuair a thug sé a beannacht do’n duine tinn phill sé arais le dhul abhaile. Bhí sé annsin indiaidh an meadhon-oidhche Oidhche reabh ghealaighe a bhí ann. Thiocfadh leis bother Bheinn Boghaine fheiceáil ag síneadh roimhe. Bhí sé ag radh a paidhre nuair a stad an capall agus í sgannruighthe.
    D’amharc sé roimhe go bhfeiceadh sé caidé a bhí cearr agus chonnaic sé o cheann an chapaill fhad as a thiocfadh leis a fheiceail mílte de daoine beaga agus achan daoine ag marcuidheacht ar capall. Coisrioc an sagart é fhéin agus tug seo uchtac do agus arsa seisean leis na daoine beaga “In ainm Dé caidé a tá cur buadhartha oraibh”. Labair duine amhain acu agus dubhairt sé, “A shagart dílis tá muid mílte bliadhaintaibh ag spaisteóracht an t-saoghal seo anois agus béidh muid milte eile ann agus an t-am sin uilig tá cust amhain ag cur buadhartha ar