Scoil: Meenacahan (uimhir rolla 6063)

Mín Uí Chatháin, Co. Dhún na nGall
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí triúr mac aige.

Bhí fear ann uair amháin agus bhí triúr mac aige. Bhí siad an fhallsa agus lá amháin dubhairt an t-athair leobhtha dul agus seibhteadh daobhtha fhéin. D’imtig siad. Lá deas ciuin a bhí ann. Shuidh siad sios ar thaobh an bealaigh mhóir. Táinig fear thart agus dubhairt sé, “Bheirfidh mé sé pingine do’n duine is fhallsa. Dubhairt an cead fhear. “Tabhair damhsa na sé pingine”. D’eirig an dara fear suas agus dubhairt sé, “Cuir na sé pingine in mo phocha”. Arsa’n triomhadh duine “Tar anall annseo agus cuir na sé pingine in mo pocha agus fuair sé na sé pingine.
    Seán Mac Guibhir
    Teamhair, Co. Dhún na nGall