Scoil: Meenacahan (uimhir rolla 6063)

Mín Uí Chatháin, Co. Dhún na nGall
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

Ar an leathanach seo

1. Bhí tríur fear ann aón uair amháin darb’ ainm Kyrie Cristi agus Murphy. Bhí an tríur aca ag éirighe ceadúnas a fhagail uisce-beatha a díol [?aidh] an tríur aca chun an t-sagairt ag éirighe air cuidiu acu leis an [?adúnas] a fhagháil. Dubhairt an t-sagairt leobhta da dtighead siad chun na Aifréann achan Domhnac ar feadh trí Dhomhnaigh go bfuigeadh sé an [?adúnas] daobhta.
    Dia Domhnaigh chuaidh an tríur acu go dti an t-Aifreann agus d’éist siad [?o] maith i rith an Aifrinn. Ins an deiread culaidh Murphy an t-sagart ag radh:- Kyrie Eleison, Criste Eleison, Nuair a bhí an t-Aifreann thart cuaidh Murphy go dti an sagairt agus arsa seisean,” Chan tu fa Kyries Elisons agus fa Crieste Elisons ac níor dubhairt tu focal fa Murphy Elisons.
    Micheal Mac Daibhid
    Fireann
  2. Bhí Éireannach agus Sasanac i dtoigh ósta aon uair amháin. Fuair siad sugh muicfeoil roimh a ndinnear. Bhí an Sasanac eiocrac agus thug sé lan a bhéil den súg nuair a bhí se iongantac té.
    D’amharc an tEireannach ar an Sasanac agus thug se fa dear na deora a shúile. D’fiafruig an t-Eireannach do caide an fat a rabh se ag gol.
    Dubhairt seisean gur cuiread a athair i bpriosún ar siocair gur goid sé chaora agus achan uair a nolann seisean sugh-muicfeoil go gcuireann sin i gcuimhne do é. Thug Padraig deoch annsin agus tháinig sa deora in a shuilibh fosta. Connaic an Sasanac seo agus cuir sé ceist air caide an fáth a rabh seisean ag gol. Arrsa an n-Eireannach “Ta bron orm nar cuiread tusa i bpriosún le do athair”.
    Micheal Mac Daeibhid
    Micheal Mac Daibhid