Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí sé ag cuimhneamh ar na sprideanna agus nuair a bhí sé ag dul thar an lios léim asal amach agus lean sé an fear. Do scréach an fear agus d'airigh na daoine é. Nuair a thángadar amach bhí an fear caite ar an mbóthar. Thógadar isteach é go dtí an tig agus bhí sé tinn go ceann cúpla seachtain.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag obair ag firmeoir. Dúirt an feirmeoir leis dul go dtí an aonach le bó. Do chuaidh an fear agus ní raibh sé i bhfad ar an aonach nuair a tháinigh ceannathóir chuige agus cheannaigh sé an bó uaidh.
    Nuair a fuair an fear an t-airgead do chuaidh sé isteach agus d'ith sé a bhricfást.
    Nuair a bhí an bhricfást ithe aige chuaidh sé ag ól agus do fhan sé ag ól go dtí go raibh sé ar meisce. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile chonaic sé fear le capall díalaithe. Do bhí an fear chun an t-airgead a thógaint uaidh. Dúirt sé leis an fear a bhí ar meisce a airgead a bhí aige a caitheamh amach ar an mbóthar.
    Do chaith an fear amach ar an mbóthar é agus thosnaigh an fear eile á phioca suas.Nuair do chrom an fear síos do léim an fear
    Seumas Móinbhíal