Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. CILL an t-AON OIDHCHE
    Tá áit in Iorruis a dtugtar Cill an t-Aon Oidhche air, mar bhí an Chill déanta in aon oidhche. Dubhairt duine éigint go bhfaca sé Aingil ag deanamh na cille. Téigheann go leór daoine ann gach bliadhan ag guidhe, agus deirtear aon duine a bhfuil tinneas ortha, má théigheann sé ann ar an gceath-ramhadh (?) lá déág de mí na Lughnasa agus dá bhfanadh (?) an oidhche sin ann, go mbéidhse slán arís.

MOUNT JUBILEE
    Tugann síad Mount Jubilee ar áit in aice lé Cill an t-Aon Oidhche. Idir an dá áit a bhfuil an cill agus tugtar Mount Jubilee air mar gheall ar an jubilee a déantar ann, agus sin é an caoí a bhfuair sé an t-ainm.

DRUIM an AIFREANN
    Tá bóthar ag dul suas ó Rath (?)gan agus Beannchor agus tugtar Druim an Aifreann air agus seo é an caoí a bhfuair sé a ainm. I ré (?) na laethe peannaidheachta nuair a bhí na sagairt á (?) rúagadh as an dtír, agus nuair a bhfuaradar seans (?) dubhradar Aifrinn ar na sleibhte, agus sin é an
    Sorcha Ní Mhurchadha
    Tomás Ó Moráin