Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Tharluigh Táin bó Fliadhais tar-éis Táin bó Cuailgne. Nuair a mharbhuigh Concubhar Mac Nessa, rí a bhí ar an gCraobh Ruadh Clann Uisneach tháinig fearg ar Feargus mac Ríogh agus d'fág sé Eaman Macha an áit a raibh an Craobh Ruadh in a gcomhnaidhe agus tháinig sé go Ráth Cruachan le seirbhís do Maedb bainríoghan Connachta. Thuit Maedbh i ngrádh leis. Thug Oilliol fear Mhaedbh sin fé deara. Tháinig fearg air agus bhain sé an ceann bréagach de. Chuir sé ceann bréaga in a h-ionad.
    Bhí taoiseach ar Iorras darbh ainm Domhnall Dualbaidhe. Bhi sé in a chómnuidhe i nGleann Caistil. Bhi mac aige darbh ainm Oilliol Finn agus bhí dún aige ag Ráth Mórgan agus bhí sé in a chomhnuidhe ann. Bhí dún eile aige amuigh ag Crios-Mhaoilíne agus arm mór aige ann le cosc a chur leis an námhaid a bheith ag teacht isteach go h-Iorrais.
    Bhí bean ag Oilliol Finn darbh ainm Fliadhais Foltceann. Bhí sí an-dheas ar fhad agus bhí bó iongantach a thiubhradh bainne do
    Sorcha Ní Mhuilligh
    Síle Ní Mhurchadha