School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. (continued from previous page)
    bocht dhíobh. Chuaidh sí sios ar a ghlúna, agus ghuidh sí do Dia uisghe a tabhairt i gcaoí go mbeadh sí anonn deoch a tabhairt don meitheal.
    Comh luat is d'éirigh sí, tósuigh an t-uisce ag teacht anios thrídh an talamh. D'ól na fir a sháth agus tugh siadh moladh do Dia. As sin amhach ta tobhar fiór uisghe san áith. Is ann a géibheann na daoine tart an t-uisce le n-ol.

Tobar Caoine
    Tá tobhar eile agus ta sgheal faoi. Tobar fior uisge atá ann, ach ní téigheann na daoine ann chor ar bhith. Dearthear go bhfúil bean sidhe in aice agus gach uair a bhfaigheann duine bas sa paráiste, téighean an bhean sidhe timcheall an tobhar ag caoineadh comh láidir is féidheann gach duine san ceannthar sin í a chloisint. Ar an adhbhar sin tá eaghla mór ar na daoine dul in aice mar déirtheár ag na sean daoine aon duine a théigheann chuigh an tobhar seo go bhfuigheadh sé no sí bhás an oidhche chéadhna.