School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. (A) Cloc Naomh Padraigh
    Tá cloc in aice na h-aite seo agus deirtear gur chur Naom Padraig a glúin ar. Tá poll beag san ait a cur sé a glúin. Bíonn braon uisce ann i gcómhnaidhe agus chreidann na daoine go bhfuil laigheas fiachla san uisce.

(B) Loc Ard na Mullach
    Tá loc béag suidte leát mhíle ón mbaile agus tá móran scealta faoí. Níl se doimhin anois ac san ann fado. Bhí sé ann doimhin agús gur báthad nios mo na duine ann.

Chualas sgéal ó sean duine faoí bhuacaill beagh a batadh ann san amh fadó. Cuaidh an buacall bocht seo ag iascadh. Bí sé ann tamall fadó sár a bfuair sé aon rudh in 'deireadh ná dalá. Togh sé iasgh mor laídir síár ann bharr an uisghe. Rínne sé a ndíceall é a tairaingh cuighe ach cadh a tarlá leimh an iasc amach san uisghe agus rugadh an buachaill leis. Annuas Annuas