School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. Is iomdha sean caisleán ata in - Éirinn acht níl móran ann chomh bhréag is áluínn le sean caisleán Baile an Tobhar. Tá sé súidhthe ar an taobh thuaidh teas d'en baile. Seasann sé timhcheall ochtadh slat in - aírdhe.
    Tá na ballaí déanthe de clocha gearrtha. Níl ann anois ach na ballaí ina seasamh, an spéir gorm mar ceann.
    Is minic a chúailéas sgéal faoi an chaisleán agus na droch rudaí a rinneadh ann fadó. Bá leis O Connor Dunne agus a seánorí an caisleán ach ba mhinic a rughadh e uatha. Laghadh é trí uaire uair amháin, ag Aod Ruadh O Domhnaill ach mar sin féin gabhadh é agus bhí sé i láimh taoisigh O Connor arís. Níor fhain sé i síothchan i bhfáda gur glachadh arís é.
    An treas uair a glachadh é bhéighín don taoisigh O Connor imtheacht. Bhí beaghan súimhneas ar fadh tamaill gearr nuair tháinigh suas le fiche saighdiúr chuigh an baile. Chuaidh siad thuas ar barr cnoch Baile Finighán agus chuir siad gunna móra