School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

1. (continued from previous page)
    go ton. D'imtigh an buachaill gan duine in aice a sábháil é. An lá Amarách tháinig a atar ar a lorg ac bhí sé imtighthe go deo na marbh. Connuch an t-atár bocht a caipín ar bruach an locha agus thug sé fé ndeara go raibh a mach baghthe. Tá sé agus a bean ag sileadh na ndeor go dtí an la indhiú. "A h-aon mach mhuch don mhathair bhocht imthighthe uaithe.
    Deireann na daoine gur féidhir le h-aon duine mhaith an bhuachaill seo d'feiceal gach oidhche ar bhruach an locha a cáipín in-a aice leis an slath iasg in-a láimh, agus an iasch mór láidir ar a bhárr.

Togh Bhaile an Tobhar a ainm as an mheidh Tobhar athá tárth timcheall idir tobhar tobhar fíor uisghe is tobhar bheannúighthe,

Tobar Brígdhé
    Tá an tobar seo suidhthe i lár an baile. Togh an seípeal atha againn anoís a ainmh on tobhair seo. San amh fadó tainigh na daoine i sluaigthe cuigh an tobáir seo. Tá laigeas ann ac nilím cinnthe faoí. Ní tagann na daoíne