School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Liscannor, Co. Clare
Dónall Mac Cárthaigh

1. Liam na Giúise

Bhí fear ar an mbaile againn-ne.

Liam na Giúise
    Bhí fear ar an mbaile againn-ne. Liam na Giúisea tugtar air i dtaobh go raibhmóin agus giús á ndíol aige sa bhaile mór thíos.Ni raibh bean ná clann aige .Bhí feirmín beaf aige ach ní mór an cuireadóireacht a dhein Liam bocht.Badh dheachair dosain mar ní raibh san bhfeirm ar fad ach portachfuar fliuch na fásfadh práta na meacain ann, ach mar a dubhairt Liam féin an rud ba mheasa leat ar domhan ni fheadaráis gurbé lár a leasa é.Tháinig Liam ar imeall an phortaihj ,agus do bhain an mhóin agus an giúis agus do thiormuig iad,agus bhi gach lá nach beag ar sráid an bhaile mhóir agus ráil móna no ualach giúise á ndíol aige.Tharla tríd san ,gur chuir Liam aithne ar an ólach níorbh é an saghas aithne sin a mhéaduigheann tarcuisne é .Níorbh eadh in aon chor mar is amhlaidh do méaduigeadh a urraim don ól agus a dúil ann leis in aithne a chuir sé .de dheasgaibh an bhreis aithne sin is minic
    Máire Nic Aodha
    Cloghaun, Co. Clare