Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. Bíonn a lán cluicí ag na páistí, agus seó cluice a bhíonn againn, agus sé an ainm atá air ná "Hide and seek". Seo an slighe ina deintear é sin. Cruinnígheann na páistí le céile agus ainmnightear amach beirt le dul i bhfolach i dtosach. Seo mar a pioctar amach an bheirt sin. Seasann siad in aon fháinne amháin agus deireann duine an rann seo, focal in aghaidh gach,"Eena, deena, dyna doe. Catch the nigger by the toe. If he screeches let him go Eena, deena, dyna doe. An té thuiteann an focal, doe, air caitfeadh sé seasamh amach ar an gcómhaineamh. Deirtear an dá rann arís cun an dara duine d'fagháil amach. Nuair atá an bheirt faighthe amach tógann an bheirt áit le dul i bhfolach ann. Nuair a bhíonn an bheirt ina bhfolach, téigheann an dream eile ibhfolach in áit éigin eile. Indiaidh tamaill bhig téigheann an bheirt ag lorg na daoine eile. Nuair a gheibheann péire amach an áit ina bhfuil an dream eile, ritheann siad go léir ar a ndícheall go dtí an áit ina raibh an bheirt ina bhfolach, agus an beirt cailíní is túisge a bheidh ag an áit san, beidh cead aca dul ibhfolach agus
    Caitlín Ní Chudathaighe
    Nora Murray