Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cluain tinn, agus bhí ar a mhac dul ag iarraidh an tsagairt ar uair marbh na hoidhche. Is i gCill Caoi a bhí an sagart an uair sin. Bhí an dá paroiste le na chéile. Nuair a bhí an fear ag dul thar droicead Beál Átha do léim a spiorad ar a chúl, agus bhí sí ghá thactag. Tharraing an fear sgian coise duibhe, agus do sháth sé go cos inntí í.
    Tarraing agus sáth arís arsan cailleach. Ní tarraineóchadh, ná ní ságfaid arsan fear, agus ar maidin fuarathas cnapán glotaige ar an mbóthar, agus sgian coise duibhe sáithte inntí.
  2. I gCatharuduff, Sráid na Cathrach fado, bhí fear na chomhnaidhe ann. Fear ana láidir do beadh é, acht nuair a fuair sé bás bíodh sé le feiscint mar thaidhbhse, mór thimcheall na háite, agus aon duine a dhéanfadh aon rud dhó, déanfadh sé rud éigin díobh. Do bhí tigh inaice na háite, agus bhí cabáiste ag teastáil ó mhuinntir an tíghe sin, acht ní théigheadh aoinne amach le heagla roimh Starcre. Fé dheire dubhairt fear ná raibh eagla ar bith aige roimhe, agus chuaidh sé amach. Ní raibh an cabáiste acht leas-muich den doruis
    Aod Mach Cuirtín
    An Clochán Beag Thiar, Co. an Chláir