School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Cork

Beirse m'anam go Ríoghacht na bhFlaitheas leat
    Mapa bhfaighmíd trócaire sa'n Aondasc do-mharbhuighthe
    I ndeinimíd piactanach tabhair i n-aisge dhúinn
    Á gcrosa mealladh linn trí gach achrann ó Luan go Satharn
  2. Triúr cailleach a dheinean an fás. Tosnuighean an trúir acu ar gach aon rud a chinn síos tríd an dtalamh lá Nodlag. Ní bhíonn aon rud ag fás annsan. Lá 'le bríghde tosnuighean duin acu ag cur síos 'na coinnibh leanaid mar sin go lá 'le Pádraig Tosnuighean an tarna cailleach ar cur aníos an lá san. Lá Bealtaine luighean an triúr an cur aníos de thoil a chéile go lá 'le Michíl.
    Ar lá 'le Michíl tosnuighean duine ag cur síos agus an bhurt eile ag cur aníos na coinnibh. Leanaid mar sin go lá Samhna. An lá san tosnuigheann beirt ar chur síos ar a ndíthcheall agus duine ar chur aníos go lá Nodlag.. Sin é an chuma go mbíonn fás na bliadhna.
    Caillichín na Glaodhtí
    Bhí sí thall sa Doirín Gabhleach timcheall céad bliadhan ó soin. Sé an chuir gur tugadh an ainim sin uirthe ná go mbíodh sí ag
    Dómhnall Bán Ó Céilleachair
    Feirmeoir beag