School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Cork
Pádraig Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    aodhaire bó ag faise ar agus dubhairt sé :- "Dar diadh a fhir mhaith is maith í do léim" "Ní h-aon bhrígh é sin seachas an puthag a bhí agam chúiche."
  2. Ar an taobh theas de Chúil Aodha tá seana casán na gCiarraidheach. B’shin é an bóthar a thógadh na daoine ag dul ó Neidín go Corcaig fadó. An “Carta Dubh” a tugtar ar uaireanta. Nuair a bhiodh na Ciarraidhig ag dul go Corcaig stopadís i mbarra Cúil Aodha agus cuiridís na capaill isteach sa “bFéith Reamhar. Cuiridís na sratharacha isteach i mbéilic carraige. Tugtar “Carraig na Sratharach” ar an gcarraig ó shoin. Bhí cúpla síbín ar an mbóthar san agus tig tábhairne.
    Do deineadh a lán bóithre do’n tíghearna talmhan nuair a théigheadh sé amach ag foghlaereacht. Seo cuid acu “Bóthar na Réidhe”, Bóthar Shighle Lear” agus Bothar Gort Uí Rathaille
    Bhí leacht ar barra an Chuma. Finghín Ó Suilleabháin ab ainim do’n bhfear a thuit ann. Bhí sé ins na bhFiníní agus bhí sé ar a theiceadh ar feadh abhfad. Fuair sé a phas agus bhi se ag dul
        1. public infrastructure
    Dómhnall Bán Ó Céilleachair