Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na cómhnaidhe i Maghchromdha fadó agus do bhíodh sé ag ól tobach i gcómhnaidhe. Is é an ainim a bhí air ná Seán Mac Suibhne. Do bhí sé pósta agus do bhí clann seisear aige agus do bhí an duine ba sine ceithre bliana nuair a bhí an duine a b'óige bliadhain amháin.
    Do bhí Seán ábaltha ar muca do marbhad agus do bhíodh sé á marbhadh ag daoine eile. Do thárla lá go raibh sé ag marbhadh muc agus do rith an muc uaidh agus ní fhéadfadh sé teacht suas in-aon-chor leis.
    Do bhí ana fearg ar an bhfear gur leis an muc agus do tosnuig sé ag gol. Ó arsan fear ná bí ag gol deanfhad'sa muc duit.
    Do chuaidh an fear isteach sa tig agus do bhí sé déanta nuair a tháinig sé amach.
    Seán Ó Liatháin