School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Dómhnall an Óil Bean Uí Chríodháin
    Do bhí fear ina chónaí i nGort-na Sgairte timpeall ocht mbliain ó shin agus is é an t-ainm a bhí air ná Dómhnall an Óil.
    Is í an chúis gur tugadh an t-ainm sin air mar do bhíodh sé ag ól fuisce agus pórtair agus gach deoch meisciúil mar sin. D'ólfadh sé gach pingin a thuillfeadh sé.
    Ní bhíodh aon airgead aige uaireanta. Do bhí sé pósta agus do bhí tigín beag aige agus do bhí (seisiúr) sa chlann aige, agus ní bhíodh aon rud le n-ithe acu uaireanta.
    Aon lá amháin do chuaigh sé go Maghchromdha .in asail agus carr agus ní raibh aon rud le n-ithe ag a bhean agus a chlann sa bhaile agus ní raibh a fhios acu cad a dhéanfaidís.
    Fé dheire do chuimhnigh an bhean go dtógfadh sí an clann léi go dtí siopa agus
    M. Ní Críodáin