School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear an uair agus do bhí sé na chómhnaidhe i gCorcaig agus do théighead sé ag scuraidheacht gach aon oidhche agus do bhíodh sé a dodheag a clog nuair a bhíodh sé ag teacht abhaile san oidhche.
    Oidhche amháin nuair do bhí sé ag teacht abhaile do conaich sé rud éigin ar thaobh na bóithre agus do tháinig eagla air roimis agus do thuit sé na laige le scannradh, ansan do tháinig an ceann bán in-aice leis agus cúpla ceann eile in-aonfheacht leis.
    Do bhíodar ag rínnce in-áirde air agus ansan do bhí sé leath marbh acu agus d'fágadar é na luíghe leath marbh ar an bóthar. Fé dheire do tháinig misneach cuige agus d'eirig sé na sheasamh agus do shiubhal sé abhaile go h-ana réidh, nuair do chuaidh sé isteach, d'fhiafhruig a bhean do "an neosfhadh sé aon nídh sara raghadh sé a codhladh" agus dubhairt an fear léi "ná neosfhadh", ansan
    Noírín Ní Suileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork