School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí duine-uasal in-aice Cíll-Áirne fadó agus do bhí aon inghean amháin aige agus ba mhaith leis fear maith d'fághail di, do thug sé cuireadh dos na daoine uaisle go léir teacht go dtí na tigh.
    Do thánadar, agus do bhí cailín párlúis ag an duine-uasal seo, agus sí sin a bheadh ag imdáil ar aon duine uaisle a thugadh agus ag leigint an búird.
    Dubhairt an Inghean le na h-athair "gan glaodhach in-aon-chor anocht ar an cailín phárlúis mar go rhaibh sí sin cómh dressála léi feinig agus da dheanfhad sí í féin suas go bhead sí go mór níos deise na í féinig." Dubhairt an t-athair leis an cailín párlúis "go dheanfhad a ingean an bórd a leigint amach anocht." "Tá go maith" arsan cailín párlúis "tá ana áthas orm na thaobh" tháinig an inghean ansan agus shocruig sí an mbórd agus cuir sí gach nídh ann fé mar a dubhairt an t-athair léi. Do shuideadar síos ansan agus
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Cork