School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear na chómhnaidhe thiar i gCiarraidhe timcheall ochthmhóghadh bliain ó shoin, agus do bhí sé pósta, agus do bhíodar go h-ana bocht, do bhí aon mhac amháin achu, agus do bhí sé sin go h-ana mhaith cun oibre.
    Do bhí feirm achu ach mar sin féin do bhí na ba agus na capaill agus gach aon rud ag fághail bháis ortha, agus is mar sin a bhí sé go h-ana bhocht, do dhíol sé an fheirm agus do bhíodar na gcómhnaidhe im botháinín beag ansan.
    Do bhí sé sin do dubh dealbh, ní raibh ach aon seomra amháin ann uaireanta do caithfhidís dul amach, agus bheith ag dul mórthímceall an áit ag soláthar bídh dóibh féin, nuair a bhí an buachail cúig bliadhna déag, do bhí sé ábaltha air bheith ag soláthar bídh dhon mhúintir a bhí sa bhaile.
    Lá amháin nuair a bhí sé amuigh ag deárfhaidh deírch do connaic sé an tig
    Nóirín Ní Shúilleamháin