School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí seana-bhean na chómhnuidhe i mBeal-Átha-an-Gaorthaid tímpeall cead blian ó shoin agus do bhí sí na chómhnuidhe istig i gcoill mór agus do bhí sí na aonar ann, lá amháin do bhí sí go h-ana bhreoidhte.
    Níor ól sí aon nídh in-aonchor a dheanfhadh maitheas di. Tháinig an oidhche agus do bhí sí ag cniotáil, agus níor dhein sí aon t-súim in-aonchor don bhreoidhteacht a bhí uirthi, d'fhan sí suas go dtí a h-aon a clog ar maidin agus do bhí sí ag cniotáil ar feadh na h-oidhche go léir agus ansan do bhí an breoidhtheach ag dul ró dhian uirthi ar fad agus b'éigin di stop don cniotáil.
    Do chuaidh sí suas an staighre agus do cuaidh sí a chodhladh do bhí sí go h-ana breoidthe ar fead an uair seo agus ní fheádfhadh sí dul a codhladh an oidhche sin go léir in-aonchor ach páisín beage di, ansan d'oscail an dorus agus do tháinig duine éigin isteach agus dubhairt
    Noírín Ní Shuilleabhaín
    Baile Mhic Íre, Co. Cork