School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ana dheaslámhach. D'fhéadfadh sé aon rud a dhéanamh. Seana ghárda do b'eadh é. Nuair a bhí sé críochnuighthe ins na gárdaibh do tháinig sé abhaile agus cheannuigh sé feirm. Feirm mhór tailimh ab eadh é agus bhí lios in a lár. Thosnuig an fear ag treabhadh na leasa agus chuir sé cabáiste agus prataí agus gach rud ag fás ann. Bhí poll mór oscailte aige ann agus fuair sé a lán cnámh ann. Cnámha daoine dob' eadh iad. Do thóg sé na cnámha abhaile leis chun bheith ag féachaint ortha. Lá amháin tháinig stoirm mhór agus do scuab sé leis an díon as an dtigh. Nuair a oscalóchadh sé an poll bheadh
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork